Cep TelefonuSosyal Medya

Apple’ın Konum Paylaşım Özelliğini Kullanmanız İçin 6 Neden

Apple, sahip olduğunuz cihazları bulmanıza yardımcı olmak için “Find My” adlı bir konum paylaşım özelliğini kullanır. Konumunuzu paylaşmak ve size katılan arkadaşlarınızın ve ailenizin konumunu izlemek için de kullanabilirsiniz. İşte bu yüzden bu özelliği kullanmak isteyebilirsiniz.

Arkadaşlarınızın Nerede Olduğunu Görebilirsiniz

Sık sık aynı insanlarla belki bir eşle veya en iyi arkadaşla buluşuyor musunuz? Bunun yerine konumlarına bakarak “neredesin” metinleri göndermek zorunda kalmaktan kaçının. Bunu herhangi bir iPhone’daki uygulamamı bul’u kullanarak yapabilir veya konumlarını harita üzerinde görmek için bir iMessage sohbetinin üstündeki adlarına dokunabilirsiniz.

Ekranın üst kısmında, bu konumda bir kişinin ne kadar süre önce tespit edildiğini göreceksiniz. Sonuçlar anlık olsa da Apple bir konumu ne sıklıkta yenileyebileceğinizi sınırladığından birini gerçek zamanlı olarak izleyemezsiniz.

Birine tamamen güvenmediğiniz sürece konumunuzu paylaşmamanız gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım.

Çoğu kullanıcı konumlarını iphone’larından paylaşır. Bu özellik, iphone’larının tam konumunu (taşıyabilecekleri veya taşımayabilecekleri) gördüğünüz anlamına gelir. Daha doğru raporlama için konumunuzu Apple Watch’tan LTE desteğiyle (varsa) paylaşmayı da seçebilirsiniz.

Bunu Ayarlar > [Adınız]> Konumumu Bul > Konumum altında yapabilirsiniz.

Yol Tarifi Almak Artık Daha Kolay

Birinin Bilinen Son Konumuna Yol Tarifi Almak Kolaydır

Birinin nerede olduğunu görebilmenin yanı sıra, Find My uygulamasını kullanarak tek bir dokunuşla konumlarına yol tarifi de alabilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz kişiyi bulun ve Apple Haritalar’da bir rota oluşturmak için “Yol Tarifleri” ne dokunun.

Bu özelliğin, hareket ettikleri takdirde kişinin konumunu güncellemeyeceğini ve bunun yerine “Yol Tarifi” düğmesine dokunduğunuzda o kişinin bulunduğu konuma bir rota oluşturacağını unutmayın.

Güvenlik ve Huzur

Herhangi bir konum paylaşımı biçimiyle ilgili gizlilik endişeleri olsa da, konumunuzu güvendiğiniz biriyle paylaşıyorsanız, bazı açık avantajlar da vardır. Bunlardan biri güvenlik içindir. Böylece diğer taraf nerede olduğunuzu (ve güvende olduğunuzu) veya başka birinin nerede olduğunu nerede görebileceğinizi bilir.

Apple Find My
Apple Find My

Bir kişiye dokunarak ekranın altındaki paneli genişleterek ve “Konum Adını Düzenle” ye dokunup bir etiket atayarak Konumlarımı Bul’da etiketleyebilirsiniz. “İş” ve “Ev” gibi belirgin etiketleri seçebilir, ancak kendi özel etiketlerinizi de oluşturabilirsiniz.

Şimdi Find My’ı başlattığınızda ve “Kişiler” sekmesindeki listeye baktığınızda, etiketlediğiniz konumda (adres veya daha geniş bir bölge yerine) birisi olduğunda etiketinizin listelendiğini göreceksiniz.

Anlık konumları paylaşma ve görme yeteneği, birisi seyahat ederken veya belirli bir zamanda ve yerde görünmüyorsa biraz huzur sağlayabilir. Birinin trafikte sıkışıp kaldığını ve sizinle buluşmaya gittiğini ya da tamamen beklenmedik bir yerde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Harekete Dayalı Konum Tabanlı Uyarılar Alabilirsiniz

Birinin konumunu manuel olarak kontrol etmekten daha iyi bir yere gitmek istiyorsanız, birinin hareketlerini size bildirecek konum tabanlı uyarılar ayarlayabilirsiniz. Kişiler sekmesindeki kişiye dokunarak bunu Uygulamamı bul’da ayarlayabilirsiniz.

Birisi bir yere geldiğinde veya bir yerden ayrıldığında uyarıları ayarlamak için bu özelliği kullanabilirsiniz. Bu ayarlanmış bir konum olmalı ve şu anda bulunduğunuz yerin yakınında olamaz (dinamik bir “yakındaki” uyarı olarak çalışmaz).

Ayrıca, belirli bir süre içinde belirli bir yerde olmayan biri olduğunda sizi bilgilendirmek için de kullanabilirsiniz.

Bu uyarılar tek seferlik bir şey veya devam eden uyarılar olarak ayarlanabilir. Diğer taraf, uyarıyı etkinleştirdikten sonra ayarladığınıza dair bir bildirim alır. Konumlarını paylaştıktan sonra uyarıları engelleyemeseler de konum paylaşımına erişimi iptal etmek bildirimin çalışmasını engeller.

Bu özelliği, birinin her gece güvenli bir şekilde eve geldiğinden emin olmak, bir aile üyesinin evden iş veya okul için ne zaman ayrıldığını size bildirmek veya birinin başı dertte olduğunu gösterebilecek bir anormallik tespit etmek için kullanabilirsiniz (okula veya işe gelmemek gibi). Herhangi bir işlem yapmadan önce başka bir tarafla kurmak istediğiniz uyarıları tartışmanızı öneririz.

Kayıp Cihazları Bulmanıza Yardımcı Olun

Birisi konumlarını sizinle süresiz olarak paylaşırsa, birincil aygıtının nerede olduğunu her zaman görebilirsiniz. Çoğu insan için bu bir iPhone olacaktır. Bu da kaybolması durumunda bir iPhone’u bulmanıza yardımcı olabileceğiniz anlamına gelir. Bunu sadece Sahibimi Bul’un altına bakarak yapabilirsiniz.

Cihazın çalındığından şüpheleniyorsanız, kendi başınıza geri almaya çalışmak ve potansiyel olarak kendinizi tehlikeye atmak yerine dikkatli bir şekilde ilerlemeli ve yetkilileri bilgilendirmelisiniz.

Konumlarını sizinle paylaşmamış olsalar bile birisinin kayıp bir iPhone’u bulmasına yardımcı olabileceğinizi belirtmek gerekir. iCloud.com cihazınızda oturum açmalarına izin verin ve ardından Apple kimlikleriyle bağlantılı cihazların canlı (veya bilinen son) konumunu görmek için “iPhone’u bul” seçeneğine dokunun.

Konum Paylaşımı Herhangi Bir Zamanda İptal Edilebilir

Apple find my avantajları
Apple find my avantajları

Apple’ın konum paylaşımına inanmanın bir başka nedeni de iznin herhangi bir zamanda iptal edilebilmesidir. Bu, konumunuzu bilen biriyle rahat değilseniz (veya sizinle paylaşmaktan rahat değilse), birkaç dokunuşla paylaşmayı durdurabileceğiniz anlamına gelir.

Konum paylaşımı ayrıcalıklarını iptal etmek için Ayarlar> [Adınız]> Benim’i Bul’u başlatın ve istediğiniz kişiye dokunun. Kartvizitin en altına ilerleyin ve “Konumumu Paylaşmayı Durdur” düğmesine dokunun.

İsterseniz, Bul menüsünün altındaki “Konumumu Paylaş” geçişini devre dışı bırakarak özelliği tamamen devre dışı bırakabilirsiniz (bu, kimsenin konumunuzu görmesini engelleyecektir).

Bulunduğunuz yere erişimi iptal ettiğinizde, diğer taraf ilgili iMessage penceresinde değişikliği bildiren bir mesaj görür. Telefonunuzun konum servislerini Ayarlar> Konum altında kapatarak konum izlemeyi her zaman gizli (ve geçici olarak) engelleyebilirsiniz.

Bu, coğrafi etiketleme fotoğrafları veya haritalama uygulamaları gibi diğer konum tabanlı özelliklerin çalışmasını da engelleyecektir.

Konum paylaşımı en iyi şekilde ortak bir taahhüt olarak çalışır. Her iki taraf da bu özellikten memnun olmalı ve her iki taraf da gerçekten adil bir değişim için konumlarını paylaşmaktan mutluluk duymalıdır.

Bu yüzden sadece en yakın arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle en iyi şekilde çalışır. İphone’unuzda konum paylaşımını nasıl ayarlayacağınızı öğrenin ve bugün bu özellikten yararlanın. Google Haritalar’ı kullanarak konumunuzu iPhone kullanıcısı olmayanlarla da paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu